Sparris

Posted on by

Sparrisskörden är det säkraste tecknet på att våren är här 
Stenhuse gård odlar både vit och grön sparris. Vit sparris växer under jord och kräver att jorden kupas upp runt varje planta, upp till en 40 cm under tillväxten. Det är övertäckningen som bleker sparrisen. Plantan skördas när toppskottet syns – den skärs av under jord. Vår vita sort heter Theilim.

Grön sparris växer ovanför jorden och skördas när den nått lagom längd. Den tidiga gröna Gijnlim är vår huvudsort, men vi odlar även Prima Verde, som med hjälp av plasttunnlar kan börja skördas i mitten av april. Gijnlim är medeltjocklek och ger fler skott än andra sorter. Prima Verde har lägre fiberhalt än de mörkgröna sparrissorterna och brukar ibland kallas för salladssparris. Den senare sparrissorten Backlim skördas tills juni månads slut. Arealen för för alla våra odlade sorter är på 12 hektar. Det tar ungefär tre år från planeringen att få ordentlig skörd.

Tips på användning
Sparris är en färskvara som klarar högst ett par dagar i kylskåp, men den går även bra att frysa. Vit sparris måste dessutom förvaras mörkt och det yttersta trådiga skalet måste skalas bort innan den kokas. Den gröna sparrisen kan kokas, stekas eller grillas. Jättegott är att göra en soppa på sparris eller ha sparris i en paj eller enbart som tillbehör.