Jordgubbar

Posted on by

Våra vanligaste bär
Jordgubbar odlas bäst där det är varmt och soligt. Rötterna ligger ytligt och väl förgrenat. Helst ska jorden vara mullrik och sandblandad för att rötterna ska kunna breda ut sig ordentligt. Allt odlas på upphöjda plastlister med droppbevattning och bären får näringstillförsel som är grundad på bladanalyser. Jordgubbar är en känslig färskvara med kort hållbarhet. Bären måste plockas innan de blir allt för mogna och kylas ner direkt efter skörden. Odlingsarealen för jordgubbar är cirka 6 hektar – runt 200 000 plantor.

Vi har en jordgubbssäsong som räcker från cirka 25 maj till 25 juli med hjälp av tunnelodling och tidiga sorterna som Honey och Rumba till den sena sorterna Florence och Malvina.

  • Honey: bären är mörkt röda, stora, konformade och smaken är sötsyrlig.
  • Florence: hjärtformade, klarröda bär som är något matta i färgen. Söt god smak som påminner om smultron.
  • Rumba: klarröda, stora, knubbiga, hjärtformade bär i klassisk jordgubbsröd färg. Smaken är sötsyrlig.
  • Malwina: mörka, blanka, knubbiga bär med frisk syra och mycket sötma.

Några tipps på användning
Jordgubbar kan man använda till det mesta. Saft, sylt, kräm, marmelad, färska med grädde eller glass, i tårtor. Smart tips är att styckfrysa dem så har man fina jordgubbar även på vintern till sin dessert eller smoothie.