Om oss

Posted on by

Stenhuse gård odlar bär och grönsaker konventionellt enligt IP/Svenskt Sigills regler. IP Sigill Frukt & Grönt står för:
• Oberoende certiferat
• Svenskt ursprung (spårbarnet)
• Hög matsäkerhet
• Extra miljöansvar

Svenskt_Sigill_Color_RGB

Vi har kvalitetssystem för att säkerställa bästa möjliga resultat i allt vi gör, för att våra kunder ska få livsmedelsprodukter av hög kvalitet:
IP-Odling
IP-Livsmedel
HACCP

IP står för integrerad produktion och innebär bland annat att odlingen kvalitetssäkras genom ett högre krav på att ha bra plantmaterial, tillämpa växtföljd, dokumentera an- vändandet av kemikalier, handelsgödsel och skadedjursbekämpning.

På Stenhuse gård tar vi själva hand om tvätt, sortering och packning av våra produkter. Sedan år 2000 har Stenhuse gård utvecklat egna förpackningar. Det började med potatispåsar med egen gårdslogotyp, egendesignade jordgubbskartonger i papp med plastöverdrag, etiketter, ytteremballage och transportlådor. Från år 2017 förpackar vi våra jordgubbar i plastförpackningar med lock – något som livsmedelsföretagen efterfrågat, för att säkra livsmedelshygien och underlätta transporter.

Stenhuse gårds historia
Stenhuse gård i Sanda socken på Gotland har anor sedan 1700-talet eller ännu längre bak i tiden. Gården har i fem generationer sysslat med traditionellt jordbruk. Gården har producerat mjölk och här odlades tidigare traditionella gotländska grödor som sockerbetor och spannmål. År 1996 ändrades inriktningen till att istället odla grönsaker och rotfrukter, till exempel färsk potatis, knippgrönsaker, morötter och rödbetor, för att få större lönsamhet. Och framför allt spetsprodukter i form av sparris och jordgubbar.

1995 sattes den första sparrisen och 1996 började gården odla jordgubbar. 1999 försvann de sista kvigorna som fanns kvar på gården. Samtidigt fick Tomas Pettersson (numera Stenhuse), som drivit gården sedan år 1994, kontakt med en restauranggrossist på fastlandet. Där börjar gårdens historia som kvalitetsmedveten leverantör av bär och primörer till restauranger och matbutiker på olika platser i Sverige.

Stenhuse gårds vision
Vår vision är att tillsammans med våra samarbetspartners och kunder föra våra produkter till ett ledande varumärke.

Speciella händelser
Vi på Stenhuse gård är väldigt stolta över är att våra produkter serverats bland annat på flera av Nobelfestens middagar samt kronprinsessan Victorias bröllop. Det har också hänt att sparris från Stenhuse gård fått specialflygas till Belgien då svenska kungaparet hade middag under det att Sverige var ordförandeland i EU år 2009.